TEOL: Verses borkóstoló: színházi produkció, üres nézőtérrel

Elsősorban borászként ismert Dúzsi Tamás, de az irodalom, a versmondás is közel áll hozzá. Régóta tart zenés, verses borkóstolókat, esetenként hivatásos színészek közreműködésével. Most egy fővárosi színházban lépett fel.

Dúzsi Tamás elsősorban rozéborairól ismert – rozékirálynak is nevezik –, de vörösboraival is szép eredményeket ért el a hazai és nemzetközi borversenyeken. A franciaországi Cannes-ból már több aranyérmet hozott. A rozékészítésbe tulajdonképpen egy véletlen folytán fogott bele 1996-ban. Kicsi volt az erjesztő tartály, és le kellett engedni a kékfrankosról a must egy részét. Ebből készült fehérboros eljárással az első rozé. A kellemes ízű, könnyű bor hamar népszerűvé vált.

A szekszárdi borászról sokan tudják, hogy irodalomkedvelő és irodalomközvetítő ember. Még profi színészek között is kevesen vannak, akik olyan hosszú alkotást, mint Babitstól a Jónás könyve, memorizálni képesek. Ez a közel fél óra alatt elmondható versfolyam Dúzsi Tamás egyik kedvence. Borkóstolóval egybekötött irodalmi esteket régóta tart – némelyiket Kis Pál István közreműködésével – Szekszárdon. Most Budapesten, a Magyarországi Szerb Színházban lépett fel, üres nézőtér előtt.

Üres színházban, üres nézőtér előtt játszani pár hónapja még óriási bukásnak számított. Ma lehet, hogy ötvenszer annyian látják az így előadott és az internetre feltett darabokat, mint amekkora a színház befogadóképessége.

A Jónás könyvére épülő, azonos című, de számos más művet is tartalmazó produkció – tulajdonképpen zenés, verses borkóstoló – létrehozásában profi művészek is közreműködtek: Varga Klára, Mikó István és Rusz Milán.

– Már öt-hat éve járunk e társulattal ide-oda – mondja Dúzsi Tamás -, csak nehéz időpontot egyeztetni, mert mindenki sok más dolgot is csinál. Kezdetben öten voltunk, de jó barátunk, Suha Kálmán sajnos meghalt. Most furcsa volt, hogy a járvány miatt közönség nélküli színházban mutattuk be a Jónás könyvét. Abban viszont bízhatunk, hogy YouTube-on és a Facebookon sokan megnézik.

Szőlész, borász, hét gyermek apja

Dúzsi Tamás hetvenéves. Várdombon született, 1949-ben. Őcsényben nőtt fel, jelenleg Szekszárdon él. Két házasságából hét gyermeke született. (Apja Pech Heinrich néven látta meg a napvilágot 1931-ben, Dúzson. Nevét később magyarosította.)
Szekszárdon érettségizett, Gyöngyösön szerzett szőlész-borász diplomát, majd testnevelő tanári végzettséget Pécsen. Szakmai pályafutását a Szekszárdi Mezőgazdasági Kombinátnál kezdte, egy darabig Lengyelben tanított – szőlészetet és borászatot, valamint testnevelést –, aztán a Pannóniánál és az Aliscavinnél dolgozott a rendszerváltásig. Utána indította önálló vállalkozását. Szőlőterületeket vásárolt Szekszárdon, Sióagárdon, Fácánkerten, és a borvidék egyik neves borászává vált.

Forrás: teol.hu: https://www.teol.hu/kultura/helyi-kultura/verses-borkostolo-szinhazi-produkcio-ures-nezoterrel-2405269/