A Szekszárdi Borok Legújabb Generációja

Év Értékelőnk és Idei Új Tételeink

Nem mondunk nagyot, ha kijelentjük hogy 2020 egy igazi felejthetetlen év volt mindenkinek. Ám mi nem unatkoztunk egy percet idén sem, hiszen a megszokott borászati feladatokon túl, rengeteget dolgoztunk az építkezésen, és egyéb előkészületeken a pandémia utáni új korszakra készülve. A sok újdonságról majd külön számolunk be, de úgy döntöttünk, ebben a cikkben összeszedjük az idei új tételeinket, végig tekintjük amikre igazán büszkék vagyunk, és amikkel a szekszárdi borok palettáját igyekeztünk színesíteni.

Új szekszárdi bor: Narancsbor

Narancs Bor – Ezerfürtű és Cserszegi Fűszeres különlegességünk Bencétől. A nevével ellentétben, ez a bor nem narancsból készül, hanem tulajdonképpen ez egy héjjon erjedt fehér bor. A legtöbb fehér borral ellentétben, ez a tétel pár napot erjedt Irsai törkölyön, ami egy egyedi húzós jelleget és narancsos színt kölcsönöz a bornak. Címkéjére is nagyon büszkék vagyunk, K. Viktor grafikusunk, az egyik kedvenc helyünket örökítette meg, a Jaffo-ban található narancs szobor formájában, amiről úgy gondoltuk frappánsan és megfelelően tükrözné a bor egyediségét.

Szekszárdi Vörös és Rozé Borok Presztízsének További Emelése

Édesanyánk Ilona, új, idei „Niola” nevű szériájából, a 2017-es Kékfrankos Válogatást a Görögszó dűlőből, és 2017-es szuper prémium Merlot Roséját szeretnénk kiemelni. Ezt a borszelekciót, a saját nevének az anagrammája alapján neveztük el, és borászatunk 25 éves évfordulójára készültek. Nem titkoltan, a szekszárdi vörös és rozé borok presztízsének további emelése céljából, sok munkával mindig is igyekszünk jól iható, és szerethető borokat készíteni. Családunk szellemiségét tükrözzük ezekben a tételekben is, miszerint „Egy pohár rozé elfogyasztása után, ne tudjon az ember szabadulni a gondolattól, hogy újra tölteni kellene!” illetve, magas presztízsű vörösborainkra pedig úgy tekintünk, mint „komoly zene, szép dallammal”.

Szekszárdi borok

Cabernet Franc Rosé 2017 tételünket is pincénk 25 éves évfordulóját ünnepelve készítettük. Szuper Prémium kategóriába soroljuk ezt a bort is, vastagságának, és az igazi nagy vörös cabernetek komplex jellegeinek köszönhetően. Ezzel a borral szeretnénk folytatni azt a családi hagyományt és állandó törekvésünket hogy megváltoztassuk a rozé borokról alkotott általános sztereotípiákat. Hisszük hogy egy rozé is lehet legalább annyira komplex és nagy bor, mint az igazi nagy vörös és fehér borok. Ezt a bort 2017 Október végén szüreteltük, mielőtt egy lehűlés és eső következtében megjelent a botrytis cinerea a szőlő szemeken, és ezzel együtt a nemes rothadás is. Ezután a jó idő újra beköszöntével a szemek megszáradtak, így végül aszú szemekkel tarkított termést takarítottunk be. Ezek a különleges botrytis-es jegyek meg is jelennek a boron.

Új szekszárdi bor

Tour de Duzsi Rozénk végül, a könnyű, sportos, fiatalos szériánk legújabb tagja, a Tour de Duzsi Vörös után. Könnyed, fiatalos jellegét, a tandem biciklis címkével is próbáltuk visszaadni. Gyümölcsös utóíze miatt igazi nagy slágerként robbant be a nyárba, könnyed ételek, és friss saláták mellé.

Szekszárdi bor piac

2020, a szekszárdi bor piacot is hasonlóan megsínylette, mint a legtöbb egyéb iparágat is. Mi azonban, ezt az évet igyekeztünk a megújulás, és építkezés szellemében tölteni, így többek közt, a palettánk tovább színesítésével. Borászi kreativitásunk, és a borkészítés iránti szenvedélyünk töretlen maradt 2020-ban is!