A szekszárdi borok legújabb generációja

Évértékelőnk és idei új tételeink

Nem mondunk nagyot, ha kijelentjük, hogy 2020 egy igazi felejthetetlen év volt mindenkinek. Ám mi nem unatkoztunk egy percet sem idén, hiszen a megszokott borászati feladatokon túl rengeteget dolgoztunk az építkezésen, valamint egyéb előkészületeken a pandémia utáni új korszakra készülve. A sok újdonságról majd külön számolunk be, de úgy döntöttünk, ebben a cikkben bemutatjuk az idei új tételeinket, egyben végigtekintjük, amikre igazán büszkék vagyunk, és amikkel a szekszárdi borok széles palettáját igyekeztünk színesíteni.

Új szekszárdi bor: Narancsbor

Narancsbor – Ezerfürtű és cserszegi fűszeres különlegességünk Dúzsi Bencétől. A nevével ellentétben ez a bor nem narancsból készül, hanem tulajdonképpen ez egy héjon erjedt fehérbor. A legtöbb fehérborral ellentétben ez a tétel pár napot erjedt a héján, azaz itt Irsai törkölyön, ami egy egyedien fűszeres jelleget és narancsos színt kölcsönöz a bornak. Címkéjére is büszkék vagyunk, K. Viktor grafikusunk az egyik kedvenc helyünket örökítette meg. A Jaffo-ban (Tel-Aviv óvárosában, Izraelben) található szobor Ran Morin alkotása, mely az ember és a természet kapcsolatát, a közelséget és eltávolodást, a konténerbe ültetett fának a mondanivalóját próbálja átadni számunkra. Mi viszont a szőlővel való törődést, a héj és a must kapcsolatának egyfajta “meghosszabbításával” próbáljuk bemutatni, mely megfelelően tükrözi egyben a bor egyediségét is.

A szekszárdi vörös- és rozéborok presztízsének további emelése

A többi bort tekintve: édesanyánk, Ilona, új „Niola” elnevezésű szériájából a 2017-es Kékfrankos válogatást (Görögszó-dűlő), és a 2017-es szuperprémium Merlot rozéját szeretnénk kiemelni. Ezt a sorozatot nevének anagrammája alapján neveztük el, melyek ráadásul a borászatunk 25 éves évfordulójára születtek meg. Nem titkoltan a szekszárdi vörös- és rozéborok presztízsének további emelése céljából készültek, hiszen sok-sok munkával mindig is igyekeztünk jól iható, egyúttal szerethető borokat készíteni. Családunk szellemiségét tükrözzük ezekben a tételekben is, miszerint „egy pohár rozé elfogyasztása után ne tudjon az ember szabadulni a gondolattól, hogy újra tölteni kellene!”. A magas beltartalmi értékkel bíró vörösboraink pedig olyanok, mint a „komoly zene, szép dallammal”.

Szekszárdi borok

A Cabernet franc szuperprémium rozé (2017) tételünket is pincénk 25 éves évfordulóját ünnepelve készítettük el. Szuperprémium kategóriába soroljuk ezt a bort is vastagságának, valamint az igazi nagy vörös cabernet-k komplex íz- és illatjegyeinek, jellegének köszönhetően. Ezzel a borral szeretnénk folytatni azt a családi hagyományt és állandó törekvésünket, hogy megváltoztassuk a rozéborokról alkotott sztereotípiákat. Hisszük, hogy egy rozé is lehet legalább annyira komplex és nagy bor, mint az igazi nagy vörös- és fehérborok. Ezt a bort 2017. október végén szüreteltük, mielőtt egy lehűlés és eső következtében megjelent volna a botrytis cinerea a szőlőszemeken, és ezzel együtt a nemesrothadás. Ezután a jó idő beköszöntével a szemek megszáradtak, tehát a folyamat végén aszúszemekkel tarkított termést szüretelhettünk. Ezek a különleges botritiszes jegyek meg is jelennek a boron. Illatában és ízében szinte tokaji íz- és illatjegyeket, pici botritiszes-kesernyés gazdagságot fedezhetünk fel. Komplex és nagy bor, melyet a fahordó használata kerekített. Hihetetlen savai vannak, érthető és érlelhető, nagy tétel.

Új szekszárdi bor

A Tour de Dúzsi rozénk a könnyű, sportos, fiatalos szériánk legújabb tagja, a Le Tour de Dúzsi vörösborunk mellé született. Könnyed, fiatalos jellegét a tandembiciklis címkével is próbáltuk visszaadni. Gyümölcsös, egyben telt íze miatt igazi nagy slágerként robbant be a nyárba, könnyed ételek, és friss saláták mellé ajánlott a fogyasztása.

Szekszárdi borpiac

2020 a szekszárdi borpiacot is hasonlóan megsínylette, mint például a legtöbb iparág forgalmát. Mi azonban ezt az évet igyekeztünk a megújulás és építkezés szellemében tölteni, így többek között a palettánk tovább színesítésével, valamint új birtokközpontunk szorgos építésével mutattunk kitartás ebben a nehéz időszakban. Borászi kreativitásunk és a borkészítés, borfogyasztás iránti szenvedélyünk töretlen maradt 2020-ban is!