Szekszárdi Bor

Akkor és Most

A Szekszárdi borvidék mindig is egy különlegesen fontos területnek számított kultúrális és kereskedelmi szempontból is, úgy a történelmi időkben, mint napjainkban. Legutóbbi bortúránkat követően úgy döntöttünk, hogy egy blog poszt keretében is összeszedjük a Vidékjáró Terepjáró csapatával, hogy mit is jelent számunkra a szekszárdi bor és a borvidékünk szellemisége. 

A Vidékjáró Terepjárós dűlő kostoló túrák, az egyik kedvenc tevékenységeink közé tartozik Mészáros Miklós lelkes csapatával, ahol a főbb dűlőink bejárása és bemutatása alkalmával lehetőség nyílik az ott termett szőlőkből készült boraink megkostolására is. Miklós, a Terepjárós csapat vezetője gondoskodik a jó hangulatról, és informatív beszélgetésekről, az adot terület történelmi múltját és jelen korát fejtegetve, földrajzi, kultúrális, és néprajzi szempontokból.

Szekszárdi Bor

A szekszárdi borvidék presztízse több ezer éves múltra tekint vissza. Érdekesség például, hogy a Leányvári pince falu, ahol a feldolgozónk található, egy közel 5,000 éves földvárnak a teraszain van kialakítva. Szekszárdi Deltában pedig, ahol az új építkezésünk folyik, egy 5,000 éves kemencét tártak fel, amíg a telek másik végében egy Római kori katonai temető helyezkedik el. 

Ilyen módon, ha az ember elkezd ásni a Szekszárdi dombságban, értékes emlékek találhatóak az összes korból. Elmondható, hogy szeretett borvidékünk mindig is egy kedvelt, és gazdaságilag is egy kedvező terület volt az emberiség alakulása során.

Szekszárdi Bor

A legkorábbi utalások magára a borászkodásra viszont, több mint 2000 évvel ezelőttre tehetők amikor a Rómaiak elfoglalták a szekszárdi borvidéket és Dunántúli részt. Ekkor a feljegyzések szerint már említve van Szkíták búzájára és borára való igény, a Krisztus előtt 10-12 évvel kezdődött csatározások során.

Egy további érdekesség például, a borvidékünk fejlődése és kialakulása szempontjából, hogy hogyan változtak a szőlőfajták az adott területeken telepített szőlőskertekben a történelem során. Voltak olyan fajták több száz éve amiket nem is ismerünk, vagy nincsenek már, illetve ma csupán halvány másolatai ezeknek. 

Szekszárdi Bor

Napjainkban Szekszárd köztudottan vörösboros vidékként van számon tartva, de volt idő, hogy közel annyi fehér szőlőfajtát jegyeztek a borvidéken ahány vöröset. Különösen kedvelt témáink egyike tehát a szekszárdi borvidékre jellemző szőlőfajták, például a kékfrankos, vagy kadarka megjelenése, története, és ennek nyomán maga a szekszárdi bor jellegzetességeinek alakulása az elmúlt pár száz évben, egészen napjainkig.

Szekszárdi Bor

Meggyőződésünk, hogy mindenhol ahol az ember él, ott mindig nyomot hagy maga után, valamilyen formában és különböző módokon, az épített örökségen is túl, így formálva az adott táj történelmét, kultúráját, és szellemiségét. Mi pedig szeretettel őrizzük és különösen fontosnak tartjuk ezeket az örökségeket ápolni, és tovább vinni szőlőinken, borainkon, irodalmon, épületeinken, és minden egyéb örökségen keresztül.

A Vidékjáró Terepjárós élményekre ezen a linken lehet jelentkezni az érdeklődőknek.