Dúzsi Tamás Görögszó a Világ Legjobb Bora

A magyar borász társadalom egyik legnagyobb híre szerint, 2015-ben a Dúzsi Pincészet 2011-es évjáratú Görögszó bora a párizsi Vinalies Internationales versenyen a legjobb vörösbor díját kapta meg. Ifjabb Duzsi Tamás válaszol a kérdésekre:

Mit is jelent pontosan ez a díj?

Ez az elismerés, az International Organisation of Vine and Wine, (nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet) legrégebbi és legelismertebb borversenye. A 2015-ös borverseny volt a 21. rendezvény, amelyen eddig magyar bor még a hét kategória közül (fehér, rozé, vörös, édes, likőr bor, pezsgő, párlat), egyikben sem nyerte el ezt a díjat. Ezért is számított különösen nagy sikernek ez a díj, mert ezzel az országra is felfigyelt a nemzetközi szakmai közvélemény.

A győztes bor egy dűlőválogatás a Görögszó nevű dűlőből. Ez egy különleges adottságokkal rendelkező terület a szekszárdi borvidéken.

Milyen adottságai vannak a dűlőnek, mitől olyan különleges? Hol helyezkedik el a szekszárdi borvidéken?

A Görögszó-dűlő a szálkai hegytetőn helyezkedik el, Szekszárd városától Körülbelül 2 km-re, dél irányában. Görögszó maga a hegytetőn található. A szőlők délkeleti tájolásúak, így a reggeli nap hamar felszárítja a területet. A szeles hegytetőről pedig a pára hamar távozik, ezzel elejét véve a gombabetegségeknek. Ez nagyban elősegíti a bio jellegű termesztést. A területnek a talaja viszonylag sovány, löszös. A területünkön a tőkék negyven évesnél idősebbek. Ezek a tőkék teljesen beálltak már, így magukat nagyon szépen bekorlátozzák. Nagyjából harminc mázsa hektáronkénti terméssel számolhatunk évente.

Mit kell tudni magáról a borról? Hogyan készült, és milyen fajták találhatóak meg a házasításban?

A Görögszó borunk egy 85% cabernet franc és 15% cabernet sauvignon házasítás. Körülbelül ez az arány minden évben. Pincénk régóta esküszik a cabernet franc fajtára a bor régiónkban. Szerintünk a magyar klímán, és talajokon évről évre magas minőségű borokat tud adni ez a szőlő fajta.

A bor 100% magyar, javarészt elsőtöltésű barrique hordóban érlelődött több mint 1 éven át, különböző hordógyártók médium pörkölésű hordóiban. Borászatunk különösen szereti, ha a hordós jegyek kiegészítik, és szépen belesimulnak a bor íz jegyei közé.

Hány palack készült a borból? Illetve hol lehet kapni belőle?

A borból 4000 palack készült. A legfőbb partnereinknél megtalálható, mint például a Bortársaság üzleteiben, illetve a saját budapesti üzletünkben a Ráday utca 37 alatt.